top of page

Project   Ode aan de Bij (2013-2020)

 

De werken rondom het project Ode aan de Bij hebben de vele bedreigingen die de bijen ondergaan als onderwerp. Zoals bekend wordt er in de landbouw veel gif gebruikt en bovendien is veel van onze leefomgeving voorzien van bestrating.

Ik ben naast beeldend kunstenaar ook imker en ben mij er zeer van bewust dat de bijen een onzekere toekomst tegemoet gaan.

Door mijn werk over de bij hoop ik dat de mens bewuster omgaat met de natuur.

 

De twee beelden De Bijenkoningin en Dar die beiden deel uitmaken van het project Ode aan de Bij worden hieronder besproken.

bijen koningin

Bijenkoningin - 2013, hoogte 50 cm,
bijenwas en bijenraten

bijen koningin

Het portret De Bijenkoningin heb ik vervaardigd in 2013 uit de overblijfselen van een bijenvolk dat in september 2013 is doodgegaan. Ik gebruikte bijenwas (gesmolten bijenraten) voor haar gezicht en de oorspronkelijke bijenraten voor het kapsel. In bijenraten slaan bijen hun voedsel op, zoals stuifmeel en honing, maar bovendien leggen zij er hun eitjes in, waaruit de bijenlarven worden geboren die uitgroeien tot nieuwe bijen. De zeshoekige raten hebben dus zowel de functie van voedselkamers als van broedkamers.

De bijenkoningin heeft een sterk gezicht en draagt met een zekere trots haar kapsel van bijenraten. Het volk, waarvan de restanten zijn gebruikt voor dit beeld, is daarom in mijn ogen niet voor niets gestorven.

Het portret Dar is uitsluitend opgebouwd uit bijenraten van een bijenvolk dat maart 2014 is doodgegaan door gif. Onder hem liggen de dode bijen van het volk waartoe hij eens behoorde. Het mooie grote volk was in één dag tijd dood. Het portret Dar heeft een krachtige verschijningsvorm en bepaalt niet alleen door zijn fysieke aanwezigheid de atmosfeer van de ruimte waarin hij zich bevindt, maar ook door zijn geur van bijenwas.  

 

Ik heb de bij een menselijk gezicht willen geven, zodat wij ons met de bij beter kunnen identificeren. Wellicht begrijpen we daardoor beter de gevoelens van de bijen. Dar huilt honing.  Er hangen honingtranen aan zijn wangen. Hij is in nood.

Hij heeft verdriet.

achterkant Bijenkoningin
bijen beeld
Dar - 2014, hoogte 55 cm, bijen en bijenraat
karola veldkamp

Bijenlint - 2014, bijen, bladgoud, polyester

bijen beeld

Handje - 2015, terazzo, bijen

Bijen

Vliegbeweging - 2015, porcelein, goud, bijen

Karola Veldkamp
Karola Veldkamp

wandobjecten - 2016, porcelein, goud

bijen hotel

Bijenhotel - 2016, porcelein, goud

Karola Veldkamp

Vliegbeweging - 2016, porcelein

bijen
Grafmonument voor de Bij - 2021, porcelein, koper, goud
Bijen kast

Een van mijn bijenkasten in juni 2014

bijen beeld
bottom of page